gruodžio 03, 2007

Al Jolson - I'm Sitting On Top Of the World (1925)

Ar kada girdėjote Lietuvos miestelį, vardu Seredžius? O gal dar ir žinote kuo jis įžymus? Galbūt, kažkas žino, jog čia yra piliakalnis..bet..turbūt beveik niekas nėra girdėjęs, jog šiame Jurbarko rajone esančiame miestelyje kadais gimė vienas žinomiausių tarpukario meto JAV dainininkų... Ne, nejuokauju.



1886 metais Seredžiaus žydų šeimoje gimė berniukas, vardu Asa Hesselsonas. Tuomet, gūdžios carinės Rusijos priespaudos genami lietuviai bėgo į užsienį. Ši emigracijos banga užjūrėn nubloškė ir Hesselsonų šeimą. Šeima apsigyveno Niujorke, ir gana greitai pritapo tarp ten jau gyvenusių judėjų-litvakų ir lietuvių šeimų. Ir...vos 12 metų būdamas savo mieste jaunasis, charizmatiškasis Asa jau pagarsėjo kaip puikus dainininkas. Netrukus, jo kelias nusidriekė į Brodvėjų, kur tuo metu buvo didžioji aktorių ir dainininkų kalvė (tuo metu buvo įprasta, jog aktorius-dainininkas buvo tarsi neatsiejami dalykai, viena profesija). Ten ir prasidėjo didžioji Asos karjera. Asa įgijo sceninį Elo Džolsono vardą ir su šiuo vardu nužygiavo 40 metų trukusį artisto-komiko-dainininko gyvenimą.. Elas suvaidino gausybėje to meto populiarų filmų, įkūnijo daugybę veikėjų kine ir teatre (ypač populiarus jo - juodaodžio įvaizdis filme "The Jazz Singer"), įrašė gražią kolekciją dainų, nusidriekiančių savo skambesiu per tuomečio pop, jazz, rag-time ir swing stilius.
Mirė jis irgi sentimentalių epitetų verta mirtimi. 1950 metais, belošdamas kortomis San Franciske, užkluptas širdies smūgio Elas savo draugams tarė: "Boys, I'm going.." ("Berniukai, aš išeinu..").
Už visus gražius darbus, Asos, iš Seredžiaus, portretas puikuojasi ant JAV pašto ženklelių, Holivudo šaligatviuose jis turi net tris vardines žymiasias purpurines žvaigždes, kai kurie jį vis dar vadina geriausiu komiku pasaulyje, apie jį prirašyta knygų, Niujorke galime rasti Al Jolson gatvę, o ant jo kapo - besišypsanti, jį patį vaizduojanti statula...


5 kart atsiliepta:

VVM

:D kaip sako žemaitėška vikipedia: Serediuo gimė garsus amerekėitiu aktuorios ėr danininks Al Jolson.:D

Anonimiškas

Tu jau nepyk, bet šitiek patetikos (boys, i'm going........) ir pompastikos viename galima naudoti tik rašant apie Michaelą Jordaną. American dream, visgi.

o daina tai graži :)

laurynas rėčkus

juk smagiau kai sureikšmini :P juoba niekas tokio fakto apie jo lietuvišką kilmę nežino ir tai įdomu. Ir dar pati istorija kalba už save. Nereikia nuvertinti, jei nežinai, arba tai buvo taip senai.. O ponas septyni lai nesupyksta, bet savo rašliavų niekad nenuasmeninsiu ir nebūsiu objektyvus. Rašliavos bus meditatyvinės ir bonbonjerinės. ;))
best wishes.

yanmaneee

nike air vapormax
off white clothing
nike epic react flyknit
birkin bag
hermes handbags
nike cortez
hermes birkin bag
kd 11
christian louboutin outlet
nike react

meathen

d4n09l0s00 a9k80w4o64 s2c08f5t61 h7o20t9w62 y8l36p8i85 r7u23y1i99


  © 2007 - 2011 ausinukas.com

The Media posted is only for promotional purposes, but if you wish for something to be removed please contact: ausinukass [at] gmail.com

Į viršų